Y-valjaan mittausohje

Y-Valjaan Mittausohjeet

Y-valjas on yleisimmin jokapäiväisessä talutuksessa käytetty valjas. Jotta valjas toimii oikein ja on mukava koiran päällä, on tärkeää että se on juuri oikean kokoinen. Meidän mittausprosessi auttaa sinua oikean koon määrittämisessä askel askeleelta.

Milloin ja miksi mittatilausvaljas on tarpeellinen

Tavallinen panta voi vahingoittaa kaulaa; pannan nykäisy tai koiran ryntääminen hihnan loppuun aiheuttaa koiran kaulassa nopean ja terävän paikallisen voiman, joka voi vahingoittaa kaulan eri rakenteita. Tämä on verrattavissa ihmisten niskan retkahdusvammaan eli whiplashiin, joka voi tapahtua esimerkiksi auto-onnettomuudessa.


Kaulapannan veto voi vahingoittaa monia kaulan ja koko koiran kehon rakenteita. Voit lukea asiasta lisää täällä.

https://www.koiraosteopatia.fi/tietoa/kaulapanta-vai-valjaat

Y-valjaan sovittimen säätö oikeankokoiseksi

Kaularemminsäätö

Kaula-aukon yläreunan risteys tulee sijoittua ihan hiukan lapaluidenvälin eteen ja alareunan risteys rintalastan luun päälle, joillakin koirilla osittain sen yläreunaan, kuitenkin niin ettei kaularemmi lepää liikaa koiran lapojen ja olkapäiden päällä. 
Tunnet lapaluiden päät koiran niskan takana kahtena vierekkäisenä kohoumana ja rintalastan pään kurkunpään alapuolella pienenä luisena kohoumana.
Kaula-aukko talutusvaljaassa sovitetaan yleensä jonkin verran löysemmäksi kuin vetovaljaassa, jotta koiran on mahdollista nuuskia maata mukavasti. Tähän mukavuuteen vaikuttaa enemmän selkäremmin pituus. Jos kaula-aukko taas on liian suuri, niin se asettuu lapaluiden ja olkapäiden päälle, jolloin koira alkaa työntämään valjasta eteenpäin ja voi saada siitä lihasjännitystiloja.


Rintaremmin säätö
Rintaremmin pituutta mitatessa koiran tulee seistä ryhdikkäästi pää pystyssä, muuten sen pituus voi jäädä lyhyeksi. Rintaremmin pituuden tulee ulottua vatsan alla melko lähelle vatsaontelon reunaa siten, että valjas pysyy koiran vetäessäkin sen luiden päällä, eikä rintaremmin päässä oleva vatsanympärysremmi pääse kiristyessään vaikuttamaan vatsaontelon alueella. Jos koiralla on huomattavan pitkä rintalasta, voi rintaremmin jättää hiukan lyhyemmäksi. Tällöin valjas on hiukan vakaampi. Rintaremmi ei kuitenkaan saa olla niin lyhyt, että vatsaremmi kulkee koiran kainaloiden alueella haitaten etujalkojen liikettä ja aiheuttaen jopa hiertymiä. Liian lyhyt rintaremmi puolestaan vetää vatsaremmin koiran kainaloihin sen nostaessa pään korkealle pystyyn ja tuottaa kipua sekä voi saada koiran kauhomaan etujaloilla ulospäin kävellessään. Tästä voi aiheutua lihasjännitystiloja.


Selkäremminsäätö
Kun säädät selkäremmin pituutta tulee koiran painaa päätään hiukan alaspäin kuin nuuskisi maata. Siitä mihin rintaremmin pää päättyy vatsan alla, tulee vatsaremmin nousta suorasti selänpäälle. Selkähihna asettuu näiden mittojen mukaan yleensä hyvin paikalleen. Hyvin mitoitetun valjaan selkäremmi antaa koiralle hiukan tilaa painaa päänsä alas, ilman että liike vetää valjasta koiran päällä eteenpäin. Kun koira nostaa pään ylös, kuuluu selkäremmin nousta hiukan kaarelle, jos koira ei vedä. Tämä on se tila, joka antaa koiran niskalle vapauden liikkua ylös ja alas. Sama tapahtuu rintaremmille koiran rintakehän alla.


Vatsaremminsäätö

Vatsaremmin tulee olla napakasti koiraa vasten, muttei kireällä. Liian löysästi kiinnitetyt valjaat liikkuvat enemmän koiran päällän ja aiheuttavat näin hankausta.


Lopuksi vedätä koiraa varoen valjaalla varmistaen pannalla, jos tarranauha ei kestäisikään. Ne kyllä tavallisesti kestävät hyvin vetoakin, jos tarranauhat ovat riittävän pitkältä matkalta kiinnitetty.

Kun koira vetää valjaassa tarkista, että valjaan vatsaremmi ei kulkeudu yli rintalastan pään vatsan alla ja että valjas pysyy hyvin luiden päällä. Jos joudut lyhentämään rintaremmiä, muista suhteessa lyhentää myös selkäremmiä samanverran. Tarkista vedätettäessä, että niskan taakse ei ala muodostumaan tarpeettoman paljon tilaa ja kaula-aukon rintalastan pään puoleinen y-risteys edessä ala huomattavasti nousemaan. Jos niskan taakse jää tarpeettomasti tilaa ja y-risteys edessä nousee reilusti yli rintalastan pään, pidennä selkäremmiä. Tarkista tämän jälkeen uudelleen, että vatsaremmi ei kulkeudu liian taakse vedossa vatsan alla. 


Ota rohkeasti yhteyttä jos sovittamisen kanssa tulee kysyttävää.

tanja.sundqvist@pettik.fi

Valjaan takaisin lähetysosoite on:
Tanja Sundqvist, Hedelmätarhantie 13 B 30, 15860 Hollola, 0503805740


Suosittelen käyttämään matkahuollon XXS seurattavaa pakettia.

Postin mukana pakkaus kulkeutuu käsinlajitteluun ja on usein viipynyt matkalla parikin viikkoa.