Y-valjas on yleisimmin jokapäiväisessä talutuksessa käytetty valjas. Jotta valjas toimii oikein ja on mukava koiran päällä, on tärkeää että se on juuri oikean kokoinen. Meidän mittausprosessi auttaa sinua oikean koon määrittämisessä askel askeleelta.
Tavallinen panta voi vahingoittaa kaulaa; pannan nykäisy tai koiran ryntääminen hihnan loppuun aiheuttaa koiran kaulassa nopean ja terävän paikallisen voiman, joka voi vahingoittaa kaulan eri rakenteita. Tämä on verrattavissa ihmisten niskan retkahdusvammaan eli whiplashiin, joka voi tapahtua esimerkiksi auto-onnettomuudessa.
Kaulapannan veto voi vahingoittaa monia kaulan ja koko koiran kehon rakenteita. Voit lukea asiasta lisää täällä.
https://www.koiraosteopatia.fi/tietoa/kaulapanta-vai-valjaat
Talutusvaljaassa kaula-aukko sovitetaan hiukan löysemmäksi kuin vetovaljaassa, jotta koiran on mahdollista mukavasti nuuskia maata.
Kaula-aukon sovitus
Kaula-aukon yläreunan risteys tulee sijoittua hiukan lapaluiden välin eteen. Alareunan risteyksen tulee asettua rintalastan luunpään yläreunalle tai juuri sen päälle, niin ettei kaularemmi lepää liikaa koiran olkapäiden päällä estäen etujalkojen liikettä.
Tunnet lapaluiden päät koiran niskan takana kahtena vierekkäisenä kohoumana, ja rintalastan pään kurkunpään alapuolella pienenä luisena kohoumana.
Talutusvaljaassa kaularemmi lepää monesti aavistuksen olkapäiden lihasten reunalla, jotta kaula-aukko on tarpeeksi avara ja sallii koiran nuuskia mukavasti maata. Se ei kuitenkaan saa olla liian suuri ja levätä koiran olkapäiden lihasten päällä. Jos kaula-aukko on liian suuri, koira alkaa työntämään valjasta olkapäällään eteenpäin ja voi saada tästä lihasjännitystiloja. Huomattavan suuri kaula-aukko voi jopa estää etujalkojen liikettä huomattavasti.
Jos koiralla on taipumusta yskiä pannassa tai valjaassa, ratkaisu ei ole kaula-aukon suurentaminen. Ota tällöin yhteyttä minuun niin opastan sinua tarkemmin kuinka valjaan mitoituksella voidaan helpottaa asiaa.
Rintaremmin sovitus
Rintaremmin tulee olla tarpeeksi pitkä, niin että se ulottuu vatsan alle niin pitkälle kuin mahdollista lähelle vatsaontelon reunaa, niin että valjas pysyy koiran vetäessäkin sen luiden päällä eikä rintaremmin päässä oleva vatsanympärysremmi pääse kiristyessään painamaan koiraa vatsaontelon alueella.
Jos vatsaremmi asettuu koiran kainaloiden alueelle, on rintaremmi liian lyhyt. Tällä tavoin väärään kohtaan asettuva vatsaremmi haittaa koiran etujalkojen liikettä ja voi saada koiran kauhomaan etujaloilla ulospäin kävellessään. Se tuottaa koiralle kipua ja voi aiheuttaa jopa hiertymiä. Tästä voi aiheutua myös lihasjännitystiloja.
Selkäremmin sovitus
Kun säädät selkäremmin pituutta, tulee koiran painaa päätään hiukan alaspäin. Siitä mihin rintaremmin pää päättyy vatsan alla, tulee vatsaremmin nousta suoraa linjaa selänpäälle. Selkähihna asettuu näiden mittojen mukaan paikalleen.
Hyvin mitoitetun valjaan selkäremmi antaa koiralle tilaa painaa pää alas ilman että se vetää valjasta koiran päällä eteenpäin. Kun koira nostaa pään ylös, kuuluu selkäremmin nousta hiukan kaarelle, jos koira ei vedä hihnassa. Tämä on se tila joka antaa koiran niskalle vapauden liikkua ylös ja alas ilman että valjaan vatsaremmi alkaa kulkeutumaan koiran päällä eteenpäin. Samanlainen pieni löystyminen tapahtuu rintaremmille koiran painaessa pään alas.
Vatsaremmin sovitus
Vatsaremmin tulee olla napakasti koiraa vasten, muttei kireällä. Liian löysästi kiinnitetyt valjaat voivat pyöriä koiran päällä ja aiheuttaa näin hankausta.